Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Mondkapjes van biologisch katoen

Mondkapjes van biologisch katoen
Mondkapjes van biologisch katoen

Mondkapjes voor volwassenen en kinderen. Deze mondkapjes worden in Portugal gemaakt in een kleinschalige fabriek van biologisch katoen. Ze kunnen op 60 graden worden gewassen en opnieuw worden gebruikt.

Deze mondkapjes zijn niet-medisch en bieden beperkte veiligheid. In het OV en in het vliegtuig zijn ze momenteel verplicht. Lees op de site van het RIVM de voorwaarden en instructies voor gebruik.

 

Bron: NOS nieuws 7 mei 2020

Mondkapjes in ov: Katoen meest geschikt

Wassen kan op 60 graden. Maar als je er vijf hebt en iedere dag een andere draagt, hebben de kapjes vijf dagen gelegen en is het virus ook overleden." De maskers worden in het ov, waar anderhalve meter afstand houden moeilijk of onmogelijk is, gebruikt om anderen te beschermen. "Ik sluit niet uit dat er meer plekken bij komen waar je ook geen anderhalve meter afstand kunt houden", zegt Voss.

Hoe je de mondkapjes gebruikt, is minstens net zo belangrijk. Het moet vooral overal goed aansluiten op het gezicht. Daarom is een sjaal ook niet afdoende. "Als er grote gaten zijn, gaat de lucht daar doorheen en niet door het masker." Want ze zijn bedoeld om vocht bij de gebruiker te houden en daarmee anderen te beschermen. Ze houden hooguit 5 tot 10 procent van de besmettingen tegen, zei de kritische RIVM-directeur Jaap van Dissel vandaag tegen de Tweede Kamer.

Hoelang ze gebruikt kunnen worden hangt af van hoeveel een gebruiker hoest en niest en met hoeveel vocht hij of zij praat. "Als de maskers heel vochtig zijn, beschermen ze niet meer." Na gebruik moeten ze ergens in opgeborgen worden, zegt Voss. "Bijvoorbeeld in een plastic zakje of boterhamdoosje." Om vervolgens weer goed de handen te wassen of te desinfecteren. Want dat blijft, met in de elleboog hoesten en niezen, het belangrijkste.