Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Duurzame kinderkleding

Het is toch een idioot idee als je weet dat jouw kindje in een kledingstuk rondloopt wat door kinderhandjes is gemaakt? Je kunt het je gewoon niet voorstellen. Maar helaas, het gebeurt.

En wist je hoeveel milieuvervuilende processen er nodig zijn een simpel wit t-shirt te produceren? Kijk maar eens naar dit filmpje van Ted-ED:

 

Omdat ik en ook jij een stukje kunnen bijdragen aan een beetje beter zorgen voor de wereld, ben ik blij dat mijn winkel vol hangt met duurzame kinderkleding. En met veel minder vervuilende processen gemaakt is en niet door kinderhandjes. Tijdloos is en duurzaam, zodat meerdere kindjes er plezier van hebben.

We delen hier graag een aantal tips om nog duurzamer met je mooie aankopen om te gaan.

 

Een duurzame garderobe voor je kind - minder kleding, meer draagplezier

Duurzame kinderkleding is vaak mooi gemaakt van zachte ademende stoffen in uni of versierd met vrolijke prints. Een favoriet en nog niet zo’n heel bekend babymerk is voor mij het Zweedse kinderkledingmerk FUB. De collectie van FUB bestaat vooral uit gestreepte klassieke truitjes en vestjes gemaakt van hele zachte gebreide wol. Zonder chemicaliën geverfd en gebreid van biologische wol. Super mooi, verfijnd, tijdloos en zacht. Echt een aanrader.

 

De voordelen van een paar kledingsets per seizoen

Heeft jouw kindje een uitpuilende kledingkast, waar je door de bomen het bos niet meer ziet? Alles ligt binnen een paar dagen als een berg op de grond, moet jij weer allemaal opvouwen en het geeft onrust als je kindje iets kwijt is wat hij of zij perse aan wil die ochtend.

Er is al zo weinig tijd ‘s morgens om alles voor elkaar te krijgen. Herken je dat? Dat kan ook een anders. Waarom een uitpuilende kast vol met kleding - een deel ziet het daglicht nauwelijks - terwijl het ook anders kan? Het werken met kledingsetjes per seizoen geeft overzicht en rust in de kledingkast. Geen keuzestress meer in de ochtend, maar gewoon gaan omdat je precies weet wat de opties zijn.

 

Zo’n compacte, overzichtelijke kledingkast saai?

Zeker niet. Juist nu wordt je creatieve gevoel aangesproken. Hoe kun je met 5 setjes telkens weer leuk voor de dag komen? Dat is niet zo moeilijk als de kleding an sich al fantastisch mooi is. Met een paar accessoires zonder maat - sjaal, haarstrik, stoere pet, tas - maak je van de outfit telkens weer een feest. Wat is er mooier dan prachtig gemaakte kleding tot op de draad afgesleten dragen? Dan is er goed van genoten en gebruik van gemaakt - waarvoor het bedoeld is.

We geven je de tip mee dat je niet aan elke trend hoeft deel te nemen. Pik er een paar uit die bij jou en je kind passen. Hoe minder kleding, hoe minder keuzestress. Keep it simple, een bekende uitdrukking in de grafische wereld waar je jouw voordeel mee kunt doen.

 

Uit de kleding gegroeid? Dit zijn de duurzame vervolgopties

Jong geleerd, oud gedaan: na elk seizoen de kledingkast schiften. Maak er een gezellig ritueel van waarbij je samen met je zoon of dochter de kast doorspit en te kleine of oude kleding een nieuwe bestemming geeft.

Doorgeven aan andere kinderen

Hoe leuk is het om die ene leuke sweater met krokodillenprint of de te klein geworden regenlaarzen door te geven aan een broertje, zusje, neefje, nichtje, buurmeisje, buurjongen of aan het kind van vrienden? Maak er een leuk cadeautje van om er helemaal een feest van te maken.

Verkopen en een potje bouwen om wat leuks mee te doen met je kind

Maak kinderen van vrienden blij met die vrolijke sweater met print of verkoop het. De kleding wordt opnieuw gebruikt en jij houdt er zelf of een goed gevoel aan over of een leuk potje voor een dagje uit of een nieuw kledingstuk. Het zijn kleine gebaren met grootse uitwerkingen en duurzaamheid is dichterbij dan je denkt.

Kinderkledingruil

Organiseer een gezellige avond met vriendinnen die ook kinderkleding over hebben en wissel van kindergarderobe. Een mok thee of glas wijn erbij; hartstikke gezellig en duurzaam. Het nuttige met het aangename verenigen.

Het is een genot om in mooie kleding rond te lopen. Natuurlijk maakt iedereen daarin zijn eigen keuzes, maar hoe mooi is het dat de kinderen van nu weten dat een leven net zo rijk kan zijn met minder kleding in de kast.

 

Onze missie:

de wereld laten zien dat we duurzaamheid belangrijk vinden. Niet alleen voor onszelf, maar (juist) ook voor de kinderen.