Duurzame kinderkleding - minder kleding, meer draagplezier

Duurzame kinderkleding is een lust voor het oog; prachtige ademende stoffen versierd met vrolijke prints, niet door kinderhandjes gemaakt. Omdat de kleding voor kinderen goed en verantwoord wordt gemaakt, hangt er ook een ander prijskaartje aan. Soms schrikt dat af, zeker omdat kinderen er snel uitgroeien. Maar wij willen je graag laten zien dat het de moeite waard is om kinderkleding te kopen die duurzaam is.

Hoe kun je duurzame kledingkeuzes voor je kind maken?

Koop bijvoorbeeld maar een paar kledingsets per seizoen. Waarom een uitpuilende kast vol met kleding - een deel ziet het daglicht nauwelijks - terwijl het ook anders kan? Het werken met kledingsetjes per seizoen geeft overzicht en rust in je kledingkast. Geen keuzestress meer in de ochtend, maar gewoon gaan omdat je precies weet wat de opties zijn. Zo’n compacte, overzichtelijke kledingkast saai? Zeker niet. Juist nu wordt je creatieve gevoel aangesproken. Hoe kun je met 5 setjes telkens weer leuk voor de dag komen? Dat is niet zo moeilijk als de kleding an sich al fantastisch mooi is. Met een paar accessoires zonder maat - sjaal, muts, stoere pet, tas - maak je van de outfit telkens weer een feest.

Wat is er mooier dan prachtig gemaakte kleding tot op de draad afgesleten dragen? Dan is er goed van genoten en gebruik van gemaakt - waarvoor het bedoeld is. We geven je de tip mee dat je niet aan elke trend hoeft mee te doen. Pik er een paar uit die bij jou en je kind passen. Hoe minder kleding, hoe minder keuzestress. Keep it simple, een bekende uitdrukking in de grafische wereld waar je jouw voordeel mee kunt doen.

Is jouw kindje uit de kleding gegroeid? Hier geven we je een paar mogelijkheden om duurzame vervolg stappen te nemen. Jong geleerd, oud gedaan: na elk seizoen de kledingkast schiften. Maak er een gezellig ritueel van waarbij je samen met je zoon of dochter de kast doorspit en te kleine of oude kleding een nieuwe bestemming geeft. Doorgeven aan andere kinderen. Hoe leuk is het om die ene leuke sweater met krokodillenprint of de te klein geworden regenlaarzen door te geven aan een broertje, zusje, neefje, nichtje, buurmeisje, buurjongen of aan het kind van vrienden? Maak er een leuk cadeautje om er helemaal een feest van te maken.

Verkopen en een potje bouwen om wat leuks mee te doen met je kind maak kinderen van vrienden blij met die vrolijke sweater met print of verkoop het. De kleding wordt opnieuw gebruikt en jij houdt er zelf of een goed gevoel aan over of een leuk potje voor een dagje uit of een nieuw kledingstuk. Het zijn kleine gebaren met grootse uitwerkingen en duurzaamheid is dichterbij dan je denkt.

Kinderkledingruil: Organiseer een gezellige avond met vriendinnen die ook kinderkleding over hebben en wissel van kindergarderobe. Een mok thee of glas wijn erbij; hartstikke gezellig en duurzaam. Het nuttige met het aangename verenigen. Het is een genot om in mooie kleding rond te lopen. Natuurlijk maakt iedereen daarin zijn eigen keuzes, maar hoe mooi is het dat de kinderen van nu weten dat een leven net zo rijk kan zijn met minder kleding in de kast.

Onze missie: de wereld laten zien dat we duurzaamheid belangrijk vinden. Niet alleen voor onszelf, maar (juist) ook voor de kinderen.

Merken die duurzaam zijn geproduceerd: Mini Rodini, Bobo Choses, Stella McCartney kids, Long Live the Queen, Broer & Zus, Fub, Veja, Soft Gallery