Trots op onze merken
Duurzame kinderkleding
Makkelijk retourneren

Kinderschoenen waar let je op?

Kinderschoenen waar let je op?

Het is soms lastig om kinderschoenen te kopen, welke maat heeft jouw kindje en hoe lang kunnen ze er mee doen? Het is een hele aanschaf, maar je wil ook dat jouw kindje goede schoenen draagt.

Een nieuw paar kinderschoenen kopen, waar let je op?
Nog steeds is het ongelooflijk heerlijk zomerweer, maar je kinderen zijn misschien toch toe aan een paar nieuwe schoenen.

Schoenen kopen voor je kinderen is soms lastig, ze geven vaak niet aan of het lekker zit en jij wil graag dat ze er zeker een hele winter op kunnen lopen.

Hoe kies je nu de goede maat?

Welke schoenmaat draagt je kindje?
De maat van de schoen is niet altijd hetzelfde. Elke schoen is anders gemaakt en heeft een andere maatvoering, terwijl er wel dezelfde maat in staat.

Daarom haal ik altijd eerst het zooltje uit de schoen en zet ik het voetje erop, het liefste staand. Als je kindje staat, is de voet namelijk weer iets groter. Als het zooltje er niet uitgaat, dan kun je de voet ook tegen de onderkant van de schoen houden.

Ik adviseer dat er nog zeker een cm ruimte tussen de teen en het einde van het zooltje overblijft, zodat bij het lopen er nog voldoende ruimte voor beweging overblijft en de voeten er ook nog een beetje in kunnen groeien.

Hoe hard groeien kindervoeten eigenlijk?
Veel ouders vragen hoe lang hun kindje de schoenen aankunnen. Dat weet ik natuurlijk nooit precies. Maar te groot kopen is ook niet goed. Vaak groeien kinderen harder in vakantieperiodes en zijn ze plotseling overal uitgegroeid. Ook hun voeten.

Beter is het om na een (grote) vakantie schoenen te kopen. Met ruim een cm ruimte over, kunnen ze er zeker nog een tijdje mee voort. Hoe ouder het kind, hoe langzamer de voeten groeien, is mijn ervaring. Maar dat kan bij andere kinderen natuurlijk weer anders zijn.

0-12m
Baby’s tot ongeveer 12 maanden, voordat ze gaan staan en stapjes gaan zetten, kunnen het beste zoveel mogelijk op blote voetjes lopen. Dan ontwikkelen de spieren zich het beste.
Tegen de kou en bescherming kun je ze buiten leren slofjes aantrekken die niet te makkelijk uit kunnen, anders loop je de kans dat je kindje ze verliest of dat ze ze zelf uittrekken, omdat dat zo leuk is!
Als het kouder is, kun je ze binnen het beste een warme sok met anti-slipzool aantrekken. Dan glijden ze niet uit en blijven de voeten lekker warm.

Gemiddeld dragen kindjes rond een jaar als ze gaan staan of hun eerste stapjes zetten maat 20/21.

1-2 jaar
Als kinderen beginnen met staan en hun eerste stapjes zetten, is het belangrijk dat de schoentjes soepel zijn en dat de spieren zich goed kunnen ontwikkelen. Het zooltje moet flexibel zijn en niet te stug.

Veel mama's en papa's vinden het fijn als schoentjes klittenband hebben, ik vind dit zelf niet zoveel uitmaken. Met veters kun je de schoenen ook makkelijk aan- en uittrekken. De maat ligt een beetje rond de 22/23.

2 jaar en ouder
Als kinderen goed kunnen lopen vanaf 2 jaar ongeveer, dan mag de zool wat steviger zijn. Het is altijd handig als schoenen makkelijk aan- en uit kunnen. Vanaf 4 jaar moeten ze dat op school ook zelf kunnen.

Als het lastig is om je kindje mee te nemen om te passen, kun je ook de lengte van de voet opmeten of de omtrek van de voet op een papier tekenen en dan meenemen naar de winkel of online om advies vragen. Wij helpen graag!

Maak er een mooie dag van x Roos

Wil je onze selectie kinderschoenen bekijken, klik dan hier>