Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Gratis verzenden > 75,-
Duurzame kinderkleding
Makkelijk retourneren

Schoentjes voor baby's, de eerste stapjes

  • Geplaatst op
  • 0
Schoentjes voor baby's, de eerste stapjes

Welke maat schoenen kies ik voor mijn baby? Een groot moment, jouw kleintje die zijn eerste stapjes gaat zetten. Welke maat heeft hij/zij eigenlijk nodig en hoe hard groeien de voetjes?

Welke schoenmaat draagt je kindje?
De maat van het voetje zegt niet zo heel veel. Elke schoen is weer anders gemaakt en heeft een andere maatvoering, terwijl er wel dezelfde maat in staat. Daarom haal ik als het kan eerst het zooltje uit de schoen en zet ik het voetje erop, het liefste staand. Als je kindje staat, is de voet namelijk weer iets groter. Als het zooltje er niet uitgaat, dan kun je de voet ook tegen de onderkant van de schoen houden.


Ik raad dan aan dat er nog zeker een cm ruimte tussen de teen en het einde van het zooltje overblijft, zodat bij het lopen er nog voldoende ruimte voor beweging overblijft en de voeten er ook nog een beetje in kunnen groeien.


Hoe hard groeien kindervoeten eigenlijk?
Veel klanten vragen hoe lang hun kindje de schoenen aankunnen. Dat weet ik natuurlijk nooit precies. Maar te groot kopen is ook niet goed. Vaak groeien kinderen harder in vakantieperiodes en zijn ze plotseling overal uitgegroeid. Ook hun voeten. Beter is het om dus na een (grote) vakantie schoenen te kopen. Met een cm ruimte over, kunnen ze er zeker nog een tijdje mee voort. Hoe ouder het kind, hoe langzamer de voeten groeien, is mijn ervaring. Maar dat kan bij andere kinderen natuurlijk weer anders zijn.

 

Welke schoenen voor welke leeftijd?

0-12m

Baby’s tot ongeveer 12 maanden, voordat ze gaan staan en stapjes gaan zetten, kunnen het beste zoveel mogelijk op blote voetjes lopen. Dan ontwikkelen de spieren zich het beste. Tegen de kou en bescherming kun je ze buiten leren slofjes aantrekken die niet te makkelijk uit kunnen, anders loop je de kans dat je kindje ze verliest of dat ze ze zelf uittrekken, omdat dat zo leuk is! Als het kouder is, kun je ze binnen het beste een warme sok met anti-slipzool aantrekken. Dan glijden ze niet uit en blijven de voeten lekker warm. Gemiddeld dragen kindjes rond een jaar als ze gaan staan of hun eerste stapjes zetten maat 20/21.

 

1-2 jaar

Als kinderen beginnen met staan en hun eerste stapjes zetten, is het belangrijk dat de schoentjes soepel zijn en dat de spieren zich goed kunnen ontwikkelen. Het zooltje moet flexibel zijn en niet te stug. Veel moeders vinden het fijn als schoentjes klittenband hebben, ik vind dit zelf niet zoveel uitmaken. Met veters kun je de schoenen ook makkelijk aan- en uittrekken. De maat ligt een beetje rond de 22/23.

 

2 jaar en ouder

Als kinderen goed kunnen lopen vanaf 2 jaar ongeveer, dan mag de zool wat steviger zijn. Het is altijd handig als schoenen makkelijk aan- en uit kunnen. Vanaf 4 jaar moeten ze dat op school ook zelf kunnen. 

Als het lastig is om je kindje mee te nemen om te passen, kun je ook de lengte van de voet opmeten of de omtrek van de voet op een papier tekenen en dan meenemen naar de winkel of online om advies vragen. Wij helpen graag!

 

Bekijk hier onze babyschoentjes

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.